fbpx

Curriculum

Începând cu Montessori

Programele Montessori pentru sugari și copii mici oferă mult mai mult decât îngrijirea copiilor. Designul sălilor de clasă încurajează independența și dorința de explorare a copilului, iar mediile sunt concepute pentru a promova creșterea lui în toate domeniile de dezvoltare. În plus, programele Montessori pentru sugari și copii mici oferă sprijin și îndrumare pentru familie prin programe care includ educația părinților și experiențe de grup pentru părinți și copii.

Curriculum individualizat

Programele Montessori sunt personalizate pentru fiecare copil, luând în considerare nivelul său unic de dezvoltare, interese și nevoi. Lecțiile cu materialele Montessori sunt prezentate individual, în funcție de progresul școlar al fiecărui copil, în timp ce educatorii îi sprijină pe măsură ce avansează în programă. Programele sunt centrate pe copil, practice și adaptate pentru diferite stiluri de învățare, și se concentrează pe oferirea unui mediu optim de învățare, pentru ca fiecare copil să-și descopere întregul potențial.

Bazându-se pe descoperirile Mariei Montessori, programa educațională Montessori sprijină dezvoltarea completă a copiilor în anii lor de formare. Programele sunt conduse de copii, în ritmul lor propriu, în timp ce sunt ghidate și îmbogățite de educatori experimentați. Într-un mediu Montessori, copiii și educatori lucrează împreună pentru a crea o abordare personalizată a învățării.

Prin educația Montessori, copiii dobândesc o înțelegere concretă a domeniilor cheie de învățare și dezvoltă o gamă variată de abilități practice, pregătindu-se pentru succesul școlar și reușita în viață. Beneficiile educației Montessori sunt dovedite în timp și au un impact pozitiv asupra performanțelor academice și bunăstării generale a copiilor.

Ce va învăța copilul?

În primii 3 ani de viață dezvoltarea copilului se face într-un ritm accelerat, absorbind informații din mediul lor prin observație și experiențe. Această perioadă este crucială pentru construirea unei fundații solide pentru învățare pe termen lung. Programele Montessori pentru sugari și copii mici se bazează pe abilitățile și interesele unice ale fiecărui copil. Prin observații zilnice, educatorii introduc materiale și activități noi care stârnesc curiozitatea și stimulează procesul de învățare. Obiectivele de învățare pentru această vârstă includ dezvoltarea limbajului, concentrării, rezolvării problemelor, discriminării vizuale și coordonării fizice.

Rutinele de zi cu zi reprezintă fundamentul programelor Montessori. Ele includ activități care încurajează independența, ordinea, coordonarea și concentrarea, contribuind în același timp la dezvoltarea socială, emoțională, fizică și cognitivă a copilului. Aceste activități de învățare includ:

  • Îngrijirea de sine: spălat, îmbrăcat, mâncat, toaletă, în funcție de capacitatea individuală a fiecărui copil.
  • Îngrijirea mediului înconjurător: curățenie, pregătirea mâncării și servirea alimentelor, îngrijirea plantelor și îngrijirea animalelor.
  • Activități în interior și în exterior: mers pe jos, alpinism, alergare, sărituri, echilibrare, urcarea treptelor.
  • Abilități motorii fine: atingerea, apucarea, ridicarea obiectelor, transferul de obiecte, folosirea uneltelor și ustensilelor, realizarea lucrărilor de artă.
  • Limbaj: denumirea obiectelor, descrierea acțiunilor și intențiilor, discutarea imaginilor, conversației, muzicii și cântând.
  • Abilități sociale: dezvoltarea manierelor prin interacțiuni cu colegii, profesorii și jocurile în grupuri mici conduse de adulți.

 

Programele Montessori sunt întotdeauna adecvate vârstei și adaptate fiecărui copil în parte:

  • Învățarea limbii engleze – se concentrează pe activități interactive și jocuri amuzante care să stimuleze curiozitatea și interesul copiilor pentru limba engleză. Aceștia sunt expuși la limbă prin cântece, povești și dialoguri, într-un mediu care să dezvolte abilitățile de comunicare și să creeze plăcere fonetică pentru limbaj.
  • Muzică și mișcare în limba engleză – se axează pe dezvoltarea abilităților muzicale și de coordonare prin activități interactive. Copiii învață să cânte și să danseze pe ritmuri variate, ascultând și învățând cuvinte și expresii noi în limba engleză, totul în cadrul unui mediu care îi încurajează să se exprime liber și să se bucure de activitatea muzicală.
  • Educație fizică și Multisport – se concentrează pe dezvoltarea abilităților fizice prin activități care implică mișcare și socializare într-un mediu distractiv și sigur. Copiii învață să se miște și să se joace într-un mod echilibrat și în siguranță, descoperind noi activități și sporturi, sub supravegherea unui cadru care promovează dezvoltarea abilităților motorii și un stil de viață activ și sănătos.