fbpx

Decalogul Mariei Montessori

  1. Nu atingeți niciodată copilul fară să fiți invitați de el însuşi (într-o formă sau alta).
  2. Nu vorbiți niciodată copilul de rău, nici în prezența, nici în absența sa.
  3. Concentrați-vă pe accentuarea şi dezvoltarea părțiilor bune ale copilului, astfel încât părțiile lui rele să primească din ce în ce mai puțin spațiu de manifestare.
  4. Fiți activi în pregătirea mediului ambiant al copilului, aveți grijă în mod constant şi meticulous de el. Ajutați copilul să dezvolte o relație constructivă cu mediul. Arătați-i locul potrivit de păstrare a obiectelor şi modul cel mai corespunzător de utilizare a lor.
  5. Fiți întotdeauna pregătiți să răspundeți chemării unui copil care are nevoie de dumneavoastră, ascultați ce are de spus şi răspundeți-i.
  6. Respectați copilul care greșește şi se poate corecta singur, pe loc sau mai târziu, dar opriți imediat şi ferm orice acțiune a sa care poate produce stricăciuni mediului, care poate pune în pericol pe el sau pe alți copii, sau care îi poate împiedica propria dezvoltare.
  7. Respectați copilul care se odihneşte, care îi priveşte pe alții lucrând, sau care reflectă asupra propriei munci sau asupra a ceea ce are de făcut. Nu îl chemați şi nu îl forțați să ia parte la alte activități.
  8. Ajutați-i pe cei care sunt în căutare de activitate, dar nu o pot găsi.
  9. Repetați neobosit prezentările pe care copilul le-a refuzat anterior, pentru a-l ajuta să asimileze ceea ce încă n-a reuşit şi pentru a-şi depăşi imperfecțiunile. Faceți asta animând mediul cu grijă, în linişte şi cu reținere, cu vorbe blânde şi prezență plină de dragoste. Faceți-vă simțită prezența pentru copilul care o caută şi ascundeți-o pentru copilul care a găsit-o.
  10. Tratați întotdeauna copilul cu respect şi cu cele mai bune maniere, şi oferiți-i tot ce aveți mai bun în dumneavoastră şi în jurul dumneavoastră.