fbpx

Ce le povestim copiilor despre Crăciun

Decembrie este luna în care poveștile prind viață, dar și perioada în care copiii au schimburi de opinii cu privire la Moș Nicolae și Moș Crăciun, majoritatea dintre ele purtându-se acolo unde aceștia își petrec cea mai mare parte din timp: la grădiniță.

Sunt anumite subiecte pe care doar familia le poate aborda într-un mod corespunzător în funcție de cultura și modul de viață al fiecăreia. Adevărul despre Moș Nicolae și Moș Crăciun face parte din categoria subiectelor sensibile, motiv pentru care trebuie să le adresăm cu grijă în colectivitate, în cadrul activităților cu cei mici.

Ce-ar mai fi sărbătorile de iarnă fără acești Moși? Oare am putea să ne bucurăm de ele și fără ei?

În urma întrebărilor pe care le primim cu privire la personajele din acest sezon, ne-am hotărât să abordăm un răspuns deschis, pe care noi, cei de la Centrul Joy Montessori, îl oferim celor mici și mari deopotrivă.

Alegem să povestim copiilor despre Sfântul Nicolae deoarece a fost o persoană reală, iar despre viața și faptele sale se găsesc multe informații pe care le putem relata copiilor. Din acestea ei pot prelua câteva lecții de viață: despre bunătate, despre dăruire, despre empatie și nu numai.

Despre Moș Crăciun, însă, nu vom discuta în mod explicit și planificat cu copiii, deoarece acesta este un personaj fictiv, nu a fost niciodată o persoana reala, iar povestea pe care o știm cu toții despre el este o compilație de informații strânse din mai multe culturi, de-a lungul mai multor sute de ani.

De asemenea, nu încurajăm activități care să-l implice pe Moș Crăciun, nu sprijinim ideea de a-l sărbători pe Moș Crăciun sau de „a-l invita” în cadrul serbărilor noastre.

Din punct de vedere al dezvoltării cognitive, a crede în Moș Crăciun nu este un factor care potențează imaginația copiilor pentru că ei, de fapt, nu și-l imaginează, ci, pur și simplu, cred că el este real.

Pentru noi, sărbătorile nu înseamnă Moș Crăciun, ci mai degrabă, înseamnă să-i implicăm pe copii în activități creative specifice acestei perioade din an, precum: activități de gătit, pregătirea darurilor pentru părinți și pentru alți copii, decorarea bradului, învățarea colindelor. Copiii pot primi daruri cu ocazia Sfântului Nicolae și cu ocazia Crăciunului, însă mesajul transmis copiilor nu va fi că a venit Moșul și le-a lăsat daruri, ci că acestea sunt din partea voastră, a părinților, a colegilor, sau a colectivului Joy Montessori, pentru a le face o bucurie în această perioadă deosebit de specială din an și a transmite mesajul inițial, acela de a simți bucurie atunci când oferi.