fbpx

Aplicarea principiilor Montessori acasă

Succesul metodei Montessori este cu atât mai vizibil cu cât părinții înțeleg și sprijină procesul de învățare a copilului care este înscris la Centrul Joy Montessori. Integrarea filozofiei Montessori în mediul de acasă al copilului se poate face simplu, prin introducerea unor mici schimbări, realizate încetul cu încetul.

Casa trebuie să fie nu numai a adulților, dar și a copiilor. Se va amenaja propriul spațiu de lucru al copilului: o măsuță și câteva obiecte utile. Camera copilului va fi aranjată respectând ordinea și simplitatea.

Mobilierul va fi la nivelul copilului pentru a-i oferi independența de care are nevoie. Acasă, părintele face prezentări, el este educator și pregătește mediul. Tot ceea ce face trebuie să servească interesele și nevoile copilului. Zona de joacă și de lucru a copilului trebuie să conțină jucării care să-l solicite să lucreze cu mânuțele, să-i stimuleze interesul și atenția, cărți cu ilustrații atrăgătoare, o arie de artă, unde va avea acuarele, creioane colorate, etc. Deosebit de important este să se amenajeze mediul de acasă astfel încât să faciliteze mișcarea și activitatea liberă a copilului, de aceea trebuie să se limiteze numărul materialelor care i se oferă.

Mediul de acasă trebuie să fie frumos prezentat și ordonat, putând să asigure concentrare, dezvoltare echilibrată și independență. Ordinea exterioară construiește ordinea interioară. Copilul se autoeducă și acasă cu ajutorul mediului pregătit de adult și a climatului în care crește.

Trebuie să fim conștienți că nu numai mediul fizic (mobilier, jucării, cărți etc.) poate ajuta copilul să se dezvolte armonios, ci și încurajarea copilului să facă unele activități de viață practică cum ar fi: să toarne apă sau suc în pahare la masă, să pună sau să strângă masa, să-și pregătească mâncarea pentru micul dejun, să ajute la despachetarea și sortarea cumpărăturilor, să fie încurajat să facă o serie de activități de îngrijire a mediului înconjurător: să ude plantele, să șteargă praful, să măture, să facă ordine în camera sa, să facă patul cu puțin ajutor sau singur, să îngrijească un animal, să strângă frunzele uscate din curte.

Deosebit de importante sunt activitățile de îngrijire personală care îi dau copilului un sentiment de încredere în forțele proprii: să se îmbrace și să se dezbrace cu puțin ajutor sau deloc; să-i dăm posibilitatea să își aleagă hainele cu care se îmbracă, să se pieptene singur, să se spele pe dinți, pe mâini. Un capitol important al educației copilului acasă este învățarea unor reguli de comportare în societate, denumite de Maria Montessori, lecții de grație și curtoazie: să dea mâna în semn de salut, să vorbească la telefon politicos, să întâmpine politicos și să ofere cu grație ceva unui musafir, să comande singur la restaurant etc.

Maria Montessori a formulat în lucrările sale o serie de sfaturi utile părinților, denumite drept cele 19 principii de aur pentru creșterea corectă a unui copil:

  1. Copiii învață din mediul înconjurător.
  2. Respectă copilul în toate manifestările lui.
  3. Oferă-i libertate de mișcare în siguranță.
  4. Oferă-i libertatea de a alege.
  5. Dă-i șansa să câștige tot mai multă independență.
  6. Învață-l prin prezentarea lecțiilor, nu prin corectare. Copilul frecvent criticat învață să judece; iar dacă este lăudat, el învață să aprecieze.
  7. Împlinește-i nevoile și, în același timp, ajută-l să vadă care sunt și nevoile celorlalți. Trăind într-o atmosferă prietenoasă, el învață să găsească iubirea în această lume. Ai răbdare. Dacă un copil are nevoie de mai mult timp acordă-i-l. Copilul frecvent susținut învață să fie răbdător.
  8. Un copil frecvent aprobat învață să aibă o atitudine bună față de sine, iar dacă este frecvent certat, el învață să se simtă vinovat.
  9. Nu-ți vorbi de rău copilul indiferent dacă el este de față sau nu.
  10. Dacă unui copil i se arată dușmănie, el învață să fie violent.
  11. Dacă ești sincer cu copilul, el învață ce este dreptatea.
  12. Dacă un copil este frecvent ridiculizat, el învață să fie timid.
  13. Dacă un copil se simte acceptat, învață să aibă încredere în el.
  14. Concentrează-te mai degrabă pe dezvoltarea aspectelor bune ale copilului tău și nu pe răul pe care vrei să-l eviți.
  15. Întotdeuna fii pregătit să răspunzi când te solicită copilul, căci atunci are nevoie de ajutor.
  16. Când nu are nevoie de ajutor, nu interveni.
  17. Nu întrerupe un copil când este concentrat asupra unei activități, se odihnește, lucrează sau doar observă pe cei din jurul lui.
  18. Întotdeuna vorbește și comportă-te cu copilul folosind cele mai bune maniere și oferă-i acestuia tot ce ai mai bun în tine.
  19. Ajută copilul să asimileze, ceea ce nu a reușit să asimileze anterior. Faceți acest lucru cu grijă, reținere, și în liniște, cu înțelegere și dragoste.